Så här på söndagskvällen brukar jag alltid tänka om och tänka rätt. Med det menar jag att planera veckans inköp så smart som möjligt så att det blir en billig vecka. Därför lagar jag väldigt mycket mat just denna dag och hoppas på att jag ska vara sugen på det resten av veckan.. Oftast blir det inte så - men jag har i alla fall frysen full med mat! :) Kan vara bra när oväntat besök knackar på :)
När du ska värma upp dem från fysen eller kylen är det bästa att koka dem varma i vatten, då blir de inte så torra som de annars kan bli i micron.
Här kommer receptet till cirka 45 bollar:
200 g mandlar
6 ägg
4 msk riven gul lök
3 dl ströbröd
2 tsk salt
3 dl ost (Tips: välj en smakrik ost så som cheddar eller västerbotten)
1 msk sambal olek
4 msk vatten
1 l vatten
2 buljongtärningar
Olja till stekning
Börja med att mala mandlarna, helst med en matberedare, men en mixer går också bra. Blanda sedan resten av ingredienserna så det bildas en ganska fast massa. Använd en tesked för att måtta upp storleken på bollarna och rulla dem fina.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med två grönsaksbuljongtärningar. Lägg sedan ner cirka hälften av bollarna och låt dem sjuda/småkoka i cirka 7 minuter. Ta sedan upp dem och lägg i resten av bollarna.
Värm en stekpanna och stek första omgången på medelvärme i cirka 5-10 minuter. Gör samma med de resterande.
Voila! Mandelbollarna kan avnjutas!
Lycka till!
Skriv gärna och berätta om ni gillade dem eller om ni utvecklade smaken på dem! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar